Čisto, termički obrađeno, spremljeno u frižider

PRANJE RUKU* I KUHINJSKIH POMAGALA

Higijena hrane počinje od čistih ruku, ali morate da se pobrinete i da su površine na kojima pripremate hranu takođe čiste.

Perite redovno radne površine, daske za sečenje i noževe tečnim deterdžentom i toplom vodom, a potom ih isperite čistom vodom i dobro osušite na vazduhu. Nikada ne koristite isti nož za sirovu i kuvanu hranu.

Isto tako vodite računa da vam sve posude u kojima pripremate hranu budu čiste. Upotrebljavajte različite sunđere za pranje sudova, dasaka i površina za sečenje.
Koristite papirnate ubruse da pokupite ono što ste prosuli, a potom operite vodom i deterdžentom. Redovno menjajte sunđere i trulex krpe, koje eventualno možete oprati u mašini za pranje sudova na ciklusu sa visokom temperaturom.
Hranu koju odlažete uvek pokrijte plastičnom providnom folijom ili je držite u posudama koje imaju svoje prianjajuće poklopce.

Sveže mesto, a naročito piletinu držite odvojeno od hrane koja se jede sirova, na primer voća i povrća. Nakon što završite sa sečenjem i pripremom piletine dobro operite sve površine i noževe koji su dolazili u dodir sa mesom, kao i svoje ruke.

TERMIČKA OBRADA HRANE, KUVANJE

Pobrinite se da je hrana koju kuvate zaista termički obrađena (skuvana, pečena), jer su tako ubijene i štetne bakterije. Smrznutu hranu odleđujte polako, najbolje preko noći u frižideru. Ne koristite mikrotalasnu za odleđivanje. Ne koristite je uopšte! Mleveno meso, piletinu, kobasice iskoristite odmah nakon što ih izvadite iz frižidera. Termički obrađene namirnice stavljajte na čiste tanjire, nikako na one na kojima su bili sirovi sastojci.

Ostatke hrane stavljajte u frižider u roku od 2 sata. Ohladite vruću hranu što je moguće pre, stavite u frižider i pokrijte poklopcem.
Ostatak možete ponovo podgrejati ali vodite računa da je temperatura podgrevanja preko 75 stepeni, odnosno da „prostruji“. Ne podgrevajte hranu više od jednog puta. Najbolje da hranu uopšte ne podgrevate i da uvek jedete sveže spremljenu. Ali nekada i to moramo. Uvek proverite datum isteka roka na zapakovanoj hrani.

Savet

*Pranje ruku. Koristite sapun i toplu tekuću vodu, trljajte ruke dvadesetak sekundi.
Nekada je potrebno da operete i ispod noktiju koristeći pomoćnu četkicu. Osušite ruke pomoću peškira ili ubrusa.
Uvek perite ruke nakon što ste radili sa sirovim mesom, naročito sa piletinom, potom ako ste išli u toalet, mazili kućnog ljubimca ili bili u bašti.

ČUVANJE NAMIRNICA

Većina štetnih bakterija ne može da opstane u frižideru. Namestite vaš frižider između 2 i 5 ° C. Ima nekoliko jednostavnih pravila za držanje namirnica u frižideru. Vruću hranu hladite bar 30 minuta pre nego što je stavite u frižider kako ne bi došlo do povećanja temperature hrane koja se već nalazi u frižideru. Ne ostavljajte hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, a ako je napolju toplo stavite hranu u frižider što je moguće pre, jer se bakterije množe veoma brzo. Neka vam frižider uvek bude čist, a ono što vam se prospe odmah očistite. Nikada ne pretrpavajte frižider jer hrana neće moći dobro da se ohladi.
Ako jedete napolju ponesite ručni frižider ili termo kese da bi se održala temperatura. Naročito budite obazrivi ako transportujete zaleđenu hranu. Jednom odleđena namirnica, ne treba ponovo da se zamrzava.