Zašto treba izbegavati šećer?

ŠEĆER I LOŠ HOLESTEROL

Šećer se nalazi u skoro svim prerađenim i pakovanim namirnicama kao što su čipsevi, sosovi, voćni sokovi, pahuljice, keksići, čokoladice, gazirani sokovi.

Šećer je često “prikriven” pod nazivom  dekstroza, fruktoza, kukuruzni sirup, saharoza. Najčešći zdravstveni problemi u vezi sa prekomernim konzumiranjem namirnica koje u sebi sadrže šećer su: dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom, holesterol, depresija i prekomerna težina.

Unos brzih šećera – slatkiša, i neumerenih količina voća i meda, odgovorni su za nastanak naslaga u krvnim sudovima i zapaljenskih procesa koji dovode do njihovog oštećenja i remete cirkulaciju. Povećan nivo glukoze u krvi nakon unosa šećera, aktivira lipoprotein niske gustine ili „loš holesterol LDL“ koji se lako razlaže, usled izlaganja suncu i oksidacije namirnica pri velikoj toploti, tako da dolazi do inflamacije krvnih sudova.

Savet

*Treba izbegavati prženje kao metod pripreme hrane, kao i sve prerađene namirnice jer sadrže trans masne kiseline, (dobijaju se zagrevanjem tečnog biljnog ulja u prisustvu gasnog hidrogena – hidrogenizacija). Ovaj proces pretvara ulja u čvrstu materiju i čini ih manje kvarljivim, što omogućava duže rokove upotrebe namirnica i jednostavniji transport.
Izbegavajte grickalice, margarin i sve što dolazi prerađeno, u kutiji, sa dugim rokom trajanja. Kada vam se jede nešto slatko, uzmite komad voća, svežeg, sušenog, koštunjavog ili grickajte šargarepu.