Spremanje hrane kod kuće

Pokušajte da na dnevnom nivou pripremate hranu kod kuće, sa probranim namirnicama. To ne mora obavezno da bude ručak ali bar jedan obrok u toku dana pripremite kod kuće.

Ukusan i zdrav obrok može da se napravi brzo, potrebno je da imate volju i da uđete u štos. Sve kasnije postaje jednostavno, sami ćete kombinovati namirnice i praviti svoje varijacije recepata.

Napravite 4h pauzu

Trudite se da jedete u određeno vreme i da pravite pauze između obroka od OKO 4 SATA (od tri do šest sati, u zavisnosti od vašeg metabolizma ili situacije u toku dana). Grickanje između obroka nije dobra navika.

Nabavljajte namirnice od lokalnih proizvođača, na pijaci ili kupujte organsku hranu u prodavnicama, koja je jasno obeležena. Niko nam ne garantuje da nije tretirana hemijskim preparatima, ali pretpostavljamo da su tretirani u manjim količinama, u odnosu na ostalu hranu.

Voće i povrće perite u obilju vode ili u rastvoru sode bikarbone ili rastvoru zeolita (možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane), ili ga držite u vodi neko vreme, pa potom isperite još dva puta.

Savet

Na pijaci u bloku 45, deo koji gleda ka Jurija Gagarina, subotom i nedeljom ima desetak tezgi sertifikovanih organskih proizvođača. Proizvodi su skuplji, nisu preterano izgledni, ali bar ponekad počastite se šargarepom, jabukom ili brašnom iz organske proizvodnje.