Kupujte domaće od poznatih proizvođača

Trudite se da kupujete domaće, lokalno i organsko po mogućstvu voće i povrće. Tako pomažete lokalnu privredu, omogućujete održivi razvoj a svojoj porodici obezbeđujete najbolje.

Ako niste u prilici to da radite svakodnevno, uradite to vikendom na pijaci od proverenog dobavljača.

U većim supermarketima postoji sekcija da domaćim voćem i povrćem, od kontrolisanih dobavljača, a neki imaju i sertifikat organskih, koji su u proseku dva, tri puta skuplji od ostalih ponuđača. Ako imate mogućnosti kupujte organski uzgajane proizvode (sa jasno istaknutim oznakama, Vozar na primer ili Palenkaš).

Na pijaci u bloku 44 postoji i organska pijaca, sa tezgama sertifikovanih organskih proizvođača, malo izdvojena od glavnih tezgi.

Voće

Agrumi – ima ih preko cele godine, naročito su bitni tokom zime kada imamo deficit domaćeg svežeg voća. Pomorandža, limun, mandarine.

Banane – osnova za smoothie, tokom zimskim i jesenjih meseci. dobra u situacijama kada nam je potrebno da nešto brzo unesemo u organizam. Zasitna je a ujedno i lagana. Problem sa bananom jeste da je prevalila dalek put i da je prepuna raznih pesticida. Uz jabuku predstavlja jednu od otrovnijih voćki na tržištu.

Od domaćeg voća -  jabuke (potražite autohtone sorte – budimke, kožare, ajdared, šifre (kiselkasta i naoko neugledna sorta a najmanje prskana jabuka). Ponekad se počastite svežima ananasom, korpicom kivija i naravno svim sezonskim voćem trešnjama, jagodama, višnjama. grožđem, šljivama, kajsijama, breskvama, malinama, borovnicom, aronijom…

Trudite se da svakodnevno unesete bar jednom dnevno voće bilo u obliku voćne užine ili pre obroka (voće se brze vari). Uvek možete da eksperimentišete sa egzotičnim voćkama, ali one ne treba da predstavljaju osnovu vaše ishrane

Povrće

Šargarepa, zelje,  kupus svež, kupus kiseo, spanać očišćen, crni ili crveni luk, beli luk – domaći, brokoli, praziluk, blitva... Ako namirnice kupujete u supermarketu proverite poreklo belog luka. Trudite se da ne kupujete kineski luk zbog nedostatka kvalitetne vode kojim se luk natapa i sadržaja hemikalija.