Uputi

0/0 koraka
  1. Izdinstati glavicu crnog luka na maslinovom ulju, dodati jednu veću, prethodno oljušćenu šargarepu iseckanu na deblje kolutiće, nakon 5 minuta dodati pola kašičice soli, prstohvat bibera, pola kašičice karija ili kurkume, prstohvat sušenog origana.
  2. Dinstati 10 ak minuta, dodati jednu tikvicu, oguljenu i iseckanu na kockice, malo opranog spanaća ili blitve. Dinstati još 10 ak minuta. Dodati malo vode. Poklopiti.
  3. U međuuvremenu 250 g organskog kus kusa (može se kupiti u Univerexportu, DM-u) preliti sa isto toliko ključale vode, malo posoliti i poklopiti.  Ostaviti 5 minuta. Kus kus je pripremljen.
  4. Pripremljeno povrće preliti preko kus kusa, dodati šaku iseckanog peršuna, nekoliko listova svežeg bosiljka, dodati malo feta sira i parmezana ili malo rendanog kačkavalja. Dodati nekoliko maslina i seckane čili papričice.

 

Kus-kus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, vrste durum pšenice koja potiče iz Afrike. U Maroku, Alžiru i Tunisu to je nacionalno jelo. Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja. Ima i vitamine B kompleksa, mnoštvo minerala, proteina.