150g ovsenih pahuljica, 50g pšeničnih pahuljica, 100g listića badema i 50g semenki suncokreta sipati u pleh i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu na 15oC na 15 minuta.
Za to vreme na ringli, na srednjoj temperaturi, u većoj šerpi istopiti 30g putera i 30g šećera, dodati prstohvat soli i 2 kašike meda. Kada se šećer otopi skinuti sa vatre, dodati 200g seckanog suvog voća (suve višnje, suvo groždje, brusnice ili šta volite). U šerpu potom ubaciti prepečene pahuljice, dobro promešati da se masa sjedini.
Uzmite potom pleh manjih dimenzija (na primer 18 x 28) koji ste obložili pek papirom. Uspite masu a potom je kašikom rasporedite po dnu i sabijajte što je moguće više. Masa je lepljiva pa ćete možda morati da pokvasite ruke i da je dlanovima dodatno sabijete. Peći na 150C 30 minuta.
Nakon što se ispeku, granole ostavite u plehu 2 sata da se ohlade, a potom ih secite na kocke ili duguljaste pločice.
Join the discussion