Uputi

0/0 koraka
  1. Iseckati sitno mladi crni luk sa percima. Tikvice očistiti (oprati pod mlazom vode, skinuti koru nožičem za ljušćenje povrća), iseckati na kockice, očistiti jednu malu šargarepu, iseckati na kockice.
  2. Sipati malo maslinovog ulja u tiganj, na srednju vatru (2 od 3). Dodati luk, dinstati nekoliko minuta dok luk ne postane staklast, zatim dodati 150 g sitno seckanog belog pilećeg ili ćurečeg mesa, dinstati 5 do 8 minuta, dodati iseckane tikvice, dinstati još 5 minuta, dodati so, biber, origano. Dodati sitno seckane komadiće slanine, (da zamiriše), ako želite malo da pojačate ukus dodajte i 250 g pavlake za kuvanje. Nakon nekoliko minuta preliv je spreman.
  3. U ključalu vodu stavite testeninu. Nakon 6 do 8 minuta, iscedite, prelijte mlakom vodom, ili direktno vadite testeninu na tanjir i servirajte preliv preko.
  4. Testeninu sa prelivom dekorišite peršunom ili svežim bosiljkom i servirajte. Uz ovaj obrok poslužite svež paradajz ili zelenu salatu prelivenu maslinovim uljem.

Piletina je uvek potencijalni izvor salmonele. Salmonela se uništava na temperaturama na kojima se meso peče, dinsta, kuva. Medjutim, nož kojim ste sekli piletinu i radne površine i tanjire na kojima ste je pripremali, dobro operite, a ako koristite kuhinjske krpe, odložite ih na pranje. Preporučujem korišćenje papirnatih ubrusa za jednokratnu upotrebu. Ćuretina zahteva nešto duže vreme pripreme, žilavija je od piletine

 

Savet

Ako kupite svež komad mesa, možete nepotrošenu količunu odložiti u zamrzivač. Meso može stajati u zamrzivaču najviše 6 meseci. Nakon toga ga morate baciti. Ako hranu podgrevate, radite to na šporetu, izbegavajte mikrotalasnu pećnicu.