PRANJE RUKU* I KUHINJSKIH POMAGALA
Higijena hrane počinje od čistih ruku, ali morate da se pobrinete i da su površine na kojima pripremate hranu takođe čiste.
Perite redovno radne površine, daske za sečenje i noževe tečnim deterdžentom i toplom vodom, a potom ih isperite čistom vodom i dobro osušite na vazduhu. Nikada ne koristite isti nož za sirovu i kuvanu hranu.
Isto tako vodite računa da vam sve posude u kojima pripremate hranu budu čiste. Upotrebljavajte različite sunđere za pranje sudova, dasaka i površina za sečenje.
Koristite papirnate ubruse da pokupite ono što ste prosuli, a potom operite vodom i deterdžentom. Redovno menjajte sunđere i trulex krpe, koje eventualno možete oprati u mašini za pranje sudova na ciklusu sa visokom temperaturom.
Hranu koju odlažete uvek pokrijte plastičnom providnom folijom ili je držite u posudama koje imaju svoje prianjajuće poklopce.
Sveže mesto, a naročito piletinu držite odvojeno od hrane koja se jede sirova, na primer voća i povrća. Nakon što završite sa sečenjem i pripremom piletine dobro operite sve površine i noževe koji su dolazili u dodir sa mesom, kao i svoje ruke.