Koja je razlika između brašna tip 400 i tip 500?
Brašno tip 400 je meko pšenično brašno, bez ljuspica žita, dobija se u procesu mlevenja pšenice iz središnjih delova pšeničnog zrna.
Brašno tip 500 ima malu količinu žitnih ljuspica i klica i zato je malo tamnije i oštrije od tipa 400. Obe vrste pripadaju belim brašnima.
Crna brašna imaju veću količinu pepela, odnosno dobijaju se od perifernih delova zrna.
Za hleb se obično koriste bela brašna tip 500 a za kolače i torte tip 400, ali to nije obavezno.
Predlog: U kuhinjskom ormariću držite po 1 kg belog brašna i nekoliko kg integralnog brašna (na primer speltinog) ili ražanog i heljdinog, po 0.5 kg kukuruznog brašna i kukuruzne krupice/griza – za pravljene kačamaka, odnosno proje, projica, hleba od mešanog brašna.