Enzimi
Enzimi su biološki aktivni proteini koji katalitički ubrzavaju hemijske procese u živom organizmu.
Ovi nosioci života nalaze se samo u presnoj, živoj hrani i ne mogu se proizvesti sintetičkim putem. Ove životne materije prisutne su u presnoj hrani sve dok se ista termički ne obradi. Već na preko 42° C životna moć enzima prestaje. Zato su svi pasterizovani, termički obrađeni biljni proizvodi bez ove dragocene materije.
Nedostatak ovih supstanci koje u sebi sadrže iskru života, indirektno izaziva mnoge bolesti. Bez enzima nema pravilne deobe ćelija. Enzimi upravljaju hemijskim procesima pojedinačno u svakom našem organu.
Postoje endogeni i egzogeni. Endogeni su fermenti i oni regulišu proces varenja. Egzogeni ili “pravi enzimi” aktivni su u ćelijskom metabolizmu. Za razliku od fermenata, “prave enzime” ljudsko telo ne može da proizvede već ih dobija, isključivo unošenjem presne biljne hrane.
Hranom uneseni enzimi daju život ćelijama i omogućavaju im da se razvijaju i da naše telo napreduje i bude, jednostavno rečeno, “živo i zdravo“. Što više novih enzima stigne u organizam, to je telo životnije.
Tako nastaje ENERGIJA na potpuno prirodan način. Telo postaje izdržljivije i otpornije na bolesti
Enzimi su naročito korisni ljudima “u godinama” jer vitalizuju telo i oslobađaju ga, u velikoj meri, problema i tegoba starosti.
Savet
Uz svaki obrok pojedite porciju sveže salate od povrća sa začinima, a za užinu uzmite neku voćku.
U kojim namirnicama su enzimi prisutni?
Najviše ih ima u voću i presnom povrću. Bez unosa i prisustva enzima u ljudskom telu ni minerali nisu od prave koristi, jer su organski povezani.
Mnoge bolesti današnjice posledica su nedostatka ovih dragocenih materija. Visok krvni pritisak je najočigledniji primer nedostatka enzima u organizmu.
U nedostatku enzima unesenih spolja (egzogenih), telo ih uzima uz pomoć fermenata za varenje, iz pankreasa, što je veoma štetan proces.
Savet
Unosite sveže povrće u obliku salate uz svaki obrok (presna hrana bi trebalo da bude 25% ukupne količine hrane koju konzumirate). Jedite 2 komada voća u toku dana, između obroka ili pre obroka. Ako jedete voće nakon obroka, imaćete nadimanje.