Osnovne namernice koje treba da imate u kući
- brašno - integralno graham (Danubius) ili speltino, kukuruzno organsko (Palenkaš), heljdino ali i belo obično - za kolače.
Imajte u kuhinjskom ormariću bar po 1 kg belog brašna i 1 kg integralnog brašna, 0.5 kg kukuruznog brašna i 0,5 kg kukuruzne krupice – za pravljene kačamaka, odnosno proje, projica, hleba od mešanih vrsta brašna. - testenina - tagliatele (Žitko ili Danubius) i jedno pakovanje špageta (domaćih, ne mora Barilla, na primer Žitko). Pakovanja su po 500 g najčešće, što vam je dovoljno za obrok za 4 osobe, graham testenina je od integralnog brašna, bogata je vitaminima B kompleksa, lako se vari, dobro kombinuje sa paradajz sosom, lako dinstanim, povrćem, pavlakom.
- pirinač beli - kočanski (makedonski) – verovatno je rastao u čistijoj i zdravijoj vodi nego onaj iz Vijetnama, proso
- masline
- orah (možete ga držati u zamrzivaču), koštice kajsije, semenke suncokreta, badem (po 100 do 200 g)
- Ekstra devičansko maslinovo ulje, suncokretovo hlađeno ceđeno ulje, svinjska mast, možda malo kokosovog ulja koje je blagotvorno za pripremu kolaca, ali i za kožu.
- semenke bundeve (pročitajte poreklo proizvoda, izbegavajte PRC), susam
- žuti šećer od šećerne trske (Demera), malo šećera u prahu za dekoraciju kolača
- morska so ili himalajska kristalna so sitna (kažu nastala sušenjem praistorijskog mora, sadrži esencijalne minerale) ili so od celera.
biber u zrnu, pomešajte crni, crveni, beli (nabavite mlin za biber, salate i jela će imati mnogo bolji ukus), laneno seme (mleveno) nakon otvaranja čuvajte ga u frižideru, dodajte ga hlebu ili pomešajte sa jogurtom ili sa muslijem.
bosiljak - svež možete ga kupiti u saksiji na pijaci i koristiti kao svež začin u gotovo svakom letnjem jelu, zimi koristite osušenu biljku. -
Jaja
Luk
Šargarepa
Krompir
Limun
Kiselo mleko ili jogurtAko ovoj listi u toku nedelje dodate komad sira, salatu ili parče mesa ili ribe, možete pripremiti kvalitetan obrok svaki dan.