Namirnice PROLEĆE – LETO

Trudite se da tokom ove sezone kupujete povrće i voće kako koje dospeva na tezge prodavaca lokalnih proizvoda

CRNI LUK (CRVENI), BELI LUK

PARADAJZ birajte sitnije primerke, ne moraju biti besprekorni, probajte makedonske sorte ili volujsko srce – (srcoliki paradajz, najčešće tamnije boje nego uobičajeno) – grčka salata, brodići

KRASTAVAC može biti krgavi ili glatki, ovaj drugi ne morate čistiti, ako ga baš dobro operete (kašičicu sode bikarbone ili zeolita dodajte vodi u koju potapate povrće) – grčka salata

TIKVICE mlade – tanje za salatu, veće duguljaste ili okrugle za punjenje, pečenje, pohovanje. Ove okrugle se ne moraju čistiti, ako se baš dobro operu - punjene tivice, tikvice u rerni, musaka od tikvica, testenine sa prelivom od tikvica

ZELENA SALATA (hrastov list, puterica, lola) i MALO RUKOLE ko voli - grčka salata

PATLIDŽAN ako ga volite, brodići od patlidžana

BROKOLI (uzimajte brokoli koji ima tanji vrat, jer se lakše kuva i manje je žilav). Ako je vrat ipak veliki, pre nego što ga stavite da se kuva, ogulite ga i iseckajte na komade, vrat stavite 5 do 10 min ranije u vodu koja ključa, u odnosu na cvetove.  brokoli zapeceni u rerni sa pavlakom

BLITVA  - nekoliko vezica -  lako se i brzo priprema uz dodatak kuvanog KROMPIRA i sira može biti kompletan obrok blitva sa krompirom

PRAZILUK – dobro ide u pirinač, ili u predivne potaže sa krompirom, potaž praziluk, pirinač dinstani

KUKURUZ ŠEĆERAC, kuvan i blago posoljen može da predstavlja laganu večeru uz parče ribe iz konzerve ili kuvano jaje kuvani kukuruz

PIRINAČ – koji se doda dinstanoj šargarepi uz šaku šampinjona ili nekih drugih pečuraka uz peršun kao začin pirinač dinstani

PROSO, proso sa tikvicama (oljušteni proso se priprema na isti način kao i pirinač)

KUS-KUS, šolju kus kusa preliti sa ključalom vodom (1,5 šolja ključale vode) posoliti.

MASLINE – koje možete dodati u salatu, ili ih jesti uz prepečen hleb sa malo maslinovog ulja, komad sira i paradajza brusketi

FETA SIR (mešanac ovčiji i kravlji ili grčka feta ili masniji beli sir, ili kozji beli sir) koji može predstavljati odličan dodatak doručku ili večeri grčka salata

LIMUN, LIMETA oprani u sodi bikarboni ili u zeolitu koji mozete kupiti u prodavnicama zdrave hrane

NANA SVEŽA

SEZONSKO VOĆE, KAKO BUDE DOLAZILO  - jagode, trešnje, višnje, jabuke, kajsije, breskve, grožđe, borovnica, aronija. BANANE IZBEGAVAJTE. Prelaze dalek put, prskaju se otrovima koji im produžavaju trajnost. Banana kakvu na ovim prostorima jedemo, ne liči na bananu iz krajeva odakle dolazi

Trudite se da ribu jedete najmanje jednom nedeljno, a ako ste u mogućnosti dva puta nedeljno. možete ponekad pojesti i sardinu ili komade tunjevine, obratite samo pažnju na poreklo ribe – izbegavajte Tajland, Vijetnam...

Iskoristite priliku da poneki komad bundeve ostavite u zamrzivač, zatim kesicu očišćenog mladog graška, 300-500 gr oraha ili sušene šljive sa košticom, ili kesicu višanja ili korpicu malina. tokom zime ih možete koristiti za pripremu obroka ili za razne poslastice.

Ako ste u prilici napravite tokom leta i domaći džem ili marmeladu – nekoliko teglica – jagoda, kajsija, šljiva. Buće vam odličan premaz za doručak ili sastojak za poslastice.