Uputi

0/0 koraka
  1. Tikvice oprati (jedna tikvica po osobi, 80g mesa po osobi), okrugle izdubiti, ne morate ih guliti, a duguljaste prvo oguliti nožićem za povrće, potom izdubiti kašičicom za tikvice.
  2. Nakon što ste izdubili tikvice, stavite 300g mlevenog mešanog mesa da se dinsta na malo maslinovog ulja i iseckanog crnog luka i pola kašičice soli, dodajte origano, biber. Količine po želji. Ako imate dovoljno mesa staviti manje luka, ako nemate povećajte količine luka, a potom i pirinča.
  3. Nakon desetak minuta dinstanja mesu dodajte opran i ocedjen pirinač, dovoljna je jedna šolja ali zavisi od toga koliko mesa ste pre toga pripremili i koliko imate tikvica. Skinite sa vatre. Punite tikvice kašikom, zatvorite komadićem paradajza ili parčetom oguljenog krompira.
  4. Ako vam je preostalo mesa, možete izdubiti papriku ili krompir i takodje napuniti.
  5. U dublju šerpu staviti kašiku brašna, nekoliko kašika ulja. U ovu hladnu zapršku dodajte šolju vode, kašičicu aleve paprike, kašičicu soli, pobiberite. Poredjajte tikvice, po mogućstvu uspravno one okrugle, a one duguljaste slobodno spustite ako ste ih zatvorili komadićima paradajza ili krompira. Poklopite. Kuvajte  na srednjoj temperature trideset do četrdeset minuta.
  6. Poslužite uz pavlaku ili kiselo mleko.

Savet

Meso tikvice koje ste izdubili odmah staviti da se kuva sa malo krompira u slanoj vod. Iscedite, prelijete sa maslinovim uljem i peršunom, i tako dobijate odličan prilog uz meso ili sir ili jaja.