Sastojci

4 srednje glavice crnog (žutog) luka

60 g putera

1 kašika maslinovog ulja

Govedji bujon (govedja bistra supa ili supa od govedje  kocke) 500-700 ml

Pola šolje šerija ili portoa. Ako to nemate zamenite sa 2 kašike balzamiko sirćeta i kašičicom šećera

Pola kašičice majčine dušice

1 kašičica soli, biber po ukusu

4 kriške u rerni zapečenog hleba (mogu i krutoni)

300g rendanog sira – gauda, ementaler, grijer

 

Uputi

0/0 koraka
  1. Očišćeni crni luk iseći na pola, a potom na tanke krugove.
  2. Ulje i puter propržiti 3 minuta. Dodati luk, promešati i poklopiti da se dinsta 15-ak minuta, s vremena na vreme promešati.  Ne dodavati vodu, samo uporno mešati varjačom.
  3. Dodati porto ili šeri, so i biber, pa promešati i na srednjoj vatri dinstati narednih 25 minuta, da se luk karamelizuje i istopi. Često (neprekidno) mešajte luk, ne dozvolite da izgori. Ovo je ključni deo recepta.
  4. Dok se luk dinsta pripremiti hleb, kriške staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, neka se peće 15-ak minuta, potom pustiti još nekoliko minuta da se peče na jačem režimu sa ventilatorom da dobije prepečenu ivicu.
  5. Kada luk dobije tamnu boju i bude dobro izdinstan, dodajemo govedji bojon i začin – majčinu dušicu. Ako je potrebno, dodati još soli.
  6. Kuvati još nekoliko minuta, i uključiti pećnicu de greje na 200°C
  7. Supu prebaciti u vatrostalne posude za pojedinačno serviranje ili u veću vatrostalnu posudu, ukoliko nemate manje. Preko supe poredjati kriške prepečenog hleba.
  8. Izrendani sir posuti  izdašno preko parčića hleba koji su potopljeni u supu, zapeći u rerni 10 do 15 minuta, dok se sir ne bude istopio i dok se ne formira lepa korica. 

Miris ove supe od luka nas uvek podseti na predivnu jesen u Parizu.  Prijatno!