Sastojci:

2 ¼ šolje brašna

1.5 kašikice mlevenog djumbira

1 kašikica mlevenog cimeta

½ kašikice praška za pecivo

¼ kašikice sode bikarbone

½ kašikice ribanog muskatnog oraščića

115 g omekšanog maslaca

3 kašike melase ili meda ili slada

1 veliko jaje

Uputstvo:

Uputi

0/0 koraka
  1. Sve sastojke pomešati, redosledom kako je navedeno, umesiti jufku i ostaviti u frižideru u providnoj foliji. Nakon pola sata izvaditi, razviti testo oklagijom na debljinu od pola centimetra ili manje. Ako ne uspete celu masu da rastanjite oklagijom, možete deo po deo, a potom modlama praviti keksiće u obliku po izboru.
  2. Peći na 180°C dok keksići ne porumene, desetak minuta.
  3. Glazura ili icing: 1 šoljica sećera u prahu, voda 30 ml, sve promešati, staviti u kesu za dekoraciju ili nanositi čačkalicom kao podloga odnosno lepak za razne vrste ukrasa. Može i bez nje.

 

(U smesu možete dodati i pomorandžinu koru ili beli biber, slobodno eksperimentišite sa začinima koje volite i prilagodite ukus i miris kako vama najviše odgovara. Isto važi i za dužinu pečenja, odnosno da li volite više ili manje hrskave keksiće, pa prema tome smanjite ili produžite vreme pečenja. Nakon što se ohlade keksiće držite u metalnoj ili staklenoj posudi sa poklopcem, tako ćete sačuvati svežinu i u dužem vremenskom periodu).