Sastojci:
2 ¼ šolje brašna
1.5 kašikice mlevenog djumbira
1 kašikica mlevenog cimeta
½ kašikice praška za pecivo
¼ kašikice sode bikarbone
½ kašikice ribanog muskatnog oraščića
115 g omekšanog maslaca
3 kašike melase ili meda ili slada
1 veliko jaje
Uputstvo:
Uputi
0/0 koraka- Sve sastojke pomešati, redosledom kako je navedeno, umesiti jufku i ostaviti u frižideru u providnoj foliji. Nakon pola sata izvaditi, razviti testo oklagijom na debljinu od pola centimetra ili manje. Ako ne uspete celu masu da rastanjite oklagijom, možete deo po deo, a potom modlama praviti keksiće u obliku po izboru.
- Peći na 180°C dok keksići ne porumene, desetak minuta.
- Glazura ili icing: 1 šoljica sećera u prahu, voda 30 ml, sve promešati, staviti u kesu za dekoraciju ili nanositi čačkalicom kao podloga odnosno lepak za razne vrste ukrasa. Može i bez nje.
(U smesu možete dodati i pomorandžinu koru ili beli biber, slobodno eksperimentišite sa začinima koje volite i prilagodite ukus i miris kako vama najviše odgovara. Isto važi i za dužinu pečenja, odnosno da li volite više ili manje hrskave keksiće, pa prema tome smanjite ili produžite vreme pečenja. Nakon što se ohlade keksiće držite u metalnoj ili staklenoj posudi sa poklopcem, tako ćete sačuvati svežinu i u dužem vremenskom periodu).
Comments are closed