Uputi
0/0 koraka- 3 kg malo mekanijih zdravih šljiva – madžarki, ako pronadjete tu sortu, 0,5kg šećera, opciono 1,5dl ruma, vanilin šećer i cimet.
- Šljive dobro operite, stavite na kuhinjsku krpu i posušite. Prepolovite šljivu na pola, izvadite koštice. Rernu zagrejte na 250 ° C.
- Pecite šljive poklopljene 30 minuta u dubljoj šerpi. Neka tepsija ili šerpa bude dublja da ne bi isprskalo rernu. Nakon 30 min promešajte varjačom a potom bez poklopca neka se krčka jos 2 do 2,5 sata, masa treba da se zgusne, i dobije žitku teksturu.
- Malo promešajte s vremena na vreme. Kada se džem zgusnuo dodajte eventualno cimet i rum ako volite, ali može i bez toga i još 10-ak minuta pecite. Pekmez sipati u sterilisane (prethodno u rerni) tople tegle i zatvorite.
- Možete ga koristiti kao namaz za hleb za doručak ili večeru uz čaj ili mleko, kao namaz za palačinke ili ga možete mešati sa jogurtom neutralnog ukusa (grčkim jogurtom) i dobićete ukusan home made voćni jogurt
Comments are closed