Uputi

0/0 koraka
  1. 200 g sirovih leblebija isprati i ostaviti u vodi da prenoće.
  2. Ocediti leblebije, staviti ih u duboku šerpu, preliti hladnom vodom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 60 minuta.
  3. Kad su kuvane, ocediti ih i otaviti da se prohlade, Samleti ih u blenderu – secku, U usitnjenu masu dodati sitno seckanu malu glavicu crnog i jedan čen belog luka i ravnu kašičicu soli. Možete dodati i malo spanaća (koji je predhodno poparen u ključaloj vodi, ohladjen, ocedjen, iseckan ili malo obarenog gtaška) 1-2 kašike tahinija (pasta od susama), 100 gr pavlake, 2 jaja, malo maslinovog ulja i začine po želji, na primer biber i origano. U masu potom umešati prezle, a količina zavisi od toga koliko je masa već kompaktna da od nje mogu da se formiraju kuglice. Uoliko je masa suviše suva dodati malo hladne vode.
  4. Kada je masa kompaktna, formirati male pljeskavice ili kuglice i pržiti ih u dubokom ulju na srednje jakoj vatri, sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pržiti 4-5 minuta sa jedne i sa druge strane. Ako želite da izbegnete prženje, a trebalo bi, formirane pljeskavice stavite na pek papirom obložen pleh i pecite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 °C 25 do 30 minuta.
  5. Posllužiti sa pavlakom, zelenom salatom, maslinama, humusom ili ajvarom.