Uputi
0/0 koraka- 200 g sirovih leblebija isprati i ostaviti u vodi da prenoće.
- Ocediti leblebije, staviti ih u duboku šerpu, preliti hladnom vodom i kuvati na umerenoj temperaturi oko 60 minuta.
- Kad su kuvane, ocediti ih i otaviti da se prohlade, Samleti ih u blenderu – secku, U usitnjenu masu dodati sitno seckanu malu glavicu crnog i jedan čen belog luka i ravnu kašičicu soli. Možete dodati i malo spanaća (koji je predhodno poparen u ključaloj vodi, ohladjen, ocedjen, iseckan ili malo obarenog gtaška) 1-2 kašike tahinija (pasta od susama), 100 gr pavlake, 2 jaja, malo maslinovog ulja i začine po želji, na primer biber i origano. U masu potom umešati prezle, a količina zavisi od toga koliko je masa već kompaktna da od nje mogu da se formiraju kuglice. Uoliko je masa suviše suva dodati malo hladne vode.
- Kada je masa kompaktna, formirati male pljeskavice ili kuglice i pržiti ih u dubokom ulju na srednje jakoj vatri, sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pržiti 4-5 minuta sa jedne i sa druge strane. Ako želite da izbegnete prženje, a trebalo bi, formirane pljeskavice stavite na pek papirom obložen pleh i pecite u rerni koja je prethodno zagrejana na 220 °C 25 do 30 minuta.
- Posllužiti sa pavlakom, zelenom salatom, maslinama, humusom ili ajvarom.
Join the discussion